Ve čtvrtek se konečně dočkali. Oba totiž ve tři čtvrtě na jedenáct přistáli na letišti Václava Havla v Praze. Když s ním potom redakce Ústeckého deníku krátce po přistání hovořila, neskrýval dojetí, ani radost z návratu domů.

„Cítím se skvěle, jenže pořád to nekončí a kauza bude pokračovat, ale jsem optimista," prozradil vývojář počítačových her.

Co se jeho dalších plánů týká, příliš toho měnit nechce. „Budu dál dělat počítačové hry, budu dál manžel a táta, možná že dokonce po té tvrdé zkušenosti i lepší než dosud."

Kam směřovaly jeho kroky z letiště na pražské Ruzyni? „Pojede do Brna za dcerou a za manželkou, která je těhotná a krátce před porodem," prozradila Ivanova maminka Hana. „Určitě ale přijde také do Ústí. Je to úleva, nepopsatelná velká úleva, že je to za námi. Jsem moc ráda, že je konečně doma," dodala.

Přátele a lidé, kteří ho podporovali, prý Ivan pozdravuje a všem děkuje za podporu. „Určitě se objevím v Ústí, sedneme si k pivu a všechno to probereme," vzkázal přátelům a těm, kdo mu drželi palce v rodném městě.

Stejně reagovala i advokátka obou počítačových vývojářů Dagmar Raupachová. „Já se vždycky snažím být věcná, nicméně ta radost ze mě prostě prýští ze všech stran," přiznala se. „Považuji to za velký úspěch, jestli to tak mohu říct. „Je sice vyhraná pouze ta první bitva, ale v tomto konkrétním případě je to právě bitva naprosto nejzásadnější," řekla o tom novinářům.

Jejich propuštění ovšem předcházela dvě podání žádosti o propuštění na kauci. První si podali už v říjnu, ale tu komise odmítla. Uspěla až prosincová, kdy byla stanovena na 5 tisíc eur. Do jednání o propuštění se ovšem zapojila česká diplomacie i politické špičky, mezi nimi například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, se svým protějškem jednal český premiér Petr Nečas, o pozornost při sledování případu požádal řeckého prezidenta i odstupující prezident Václav Klaus.

Na zatčení a následné uvěznění Pezlara a Buchty přitom stačilo jen sedm fotografií a krátké video, pořízené z jedoucího automobilu.