„K reorganizaci nás vedou zejména ekonomické ambice. Změnou se chceme dostat na počty jiných pojišťoven. V rámci celé VZP by v průměru na jednoho zaměstnance mělo být 1700 pojištěnců," uvedl Veselský. Podle něj jsou na severu Čech v tomto směru nadprůměrní, na jednoho pracovníka připadá více než 2000 pojištěnců.

Redukce se dotkla všech okresních poboček na severu Čech, v Libereckém kraji přišlo o práci 21 lidí, ostatní byli z Ústeckého kraje. Zůstalo 382 pracovníků. VZP propouští v celé zemi, podle mluvčího pojišťovny Jiřího Roda počet míst klesne k 1. lednu příštího roku o 350 na 3600.

Od července změnila VZP krajskou strukturu na regionální, ze 14 celků jich vzniklo šest. Pojišťovna také upouští od toho, aby vlastnila budovy, v níž sídlí v jednotlivých městech její pracoviště. Z dlouhodobého hlediska je podle Veselského pronájem výhodnější, navíc jim umožní pružněji reagovat na změny.

V dohledné době na severu Čech stěhování některé z poboček pojišťovna nechystá.

VZP je na severu Čech dominantní zdravotní pojišťovnou. Stará se o 906 000 pojištěnců, což je zhruba tři čtvrtiny lidí žijících v Libereckém a Ústeckém kraji.