Tento rok budou Velikonoce opět úplně jiné. Koronavirus a nařízení vlády je ochromily. Malovanými kraslicemi se můžete těšit jen doma s rodinou, místo na trzích a výstavách, případně na velikonočních stezkách.

Pojďme si proto společně připomenout, jakými výrobky se třeba před dvanácti lety mohli pochlubit v Domově pro seniory v Chlumci na Ústecku. O rok později vyrazili v Chuderově koledníci po vsi, aby za koledu a vyšupání dívek dostali čokoládová nebo krásně malovaná slepičí vajíčka a na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem se konal oblíbený velikonoční jarmark.

Tak bavily Velikonoce v Zubrnicích 2019:

Fotogalerie: Velikonoce v Zubrnicích 2019

V roce 2011 výčepní Daniela Radochová čepovala v restauraci ve Velkém Březně na Zelený čtvrtek zelené pivo. Podívejte se také, jak před pěti lety vyráběli velikonoční výzdobu senioři v pečovatelském domě ve Velkém Březně a Městské muzeum v Ústí nad Labem pořádalo tradiční velikonoční jarmark s dílničkami pro děti. Nebo na to, jak v roce 2006 trávily svátky jara v ústeckém dětském domově. Fotografie ze Stadic zachytila, jak před čtyřmi lety koledníci obráželi vesnici a u každého domu hodovali. Velkopáteční procesí na Mariánskou skálu je z let 2016 a 2019. A chybět samozřejmě nemohou fotografie ze skanzenu v Zubrnicích, kam každoročně mířily stovky lidí na velikonoční jarmark.

Na jedné z velikonočních výstav jsme pro vás získali i zajímavý recept, který můžete vyzkoušet.

Velikonoční nádivka zvaná hlavička

Budeme potřebovat:
20 dkg uzeného masa
20 dkg vepřového masa
20 dkg drůbežích jater
25 dkg rohlíků
25 dkg strouhanky
20 dkg slaniny
10 dkg sádla
3 dcl mléka
1 dcl černého piva
2 cibule
5 vajec
hrst petržele, pažitky, trocha muškátového oříšku, pepř, sůl, tuk na vymazání pekáče

Postup:
Maso uvaříme, na 1 cibuli a polovině sádla orestujeme játra, zalijeme pivem a podusíme. Maso a slaninu rozkrájíme na kostičky, vložíme do mísy a přidáme játra s pivem, do druhé mísy vložíme rohlíky nakrájené na kostičky, přidáme strouhanku, zalijeme mlékem, necháme vsáknout a potom přidáme do mísy k masu. V druhé polovině sádla a druhé cibuli orestujeme bylinky a přidáme do mísy k ostatním přísadám. Na závěr přidáme osolená a opepřená vejce s trochou muškátového oříšku, směs promícháme, vložíme do vymazaného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.