Maminka čtyřměsíčního Pavlíka, Božena Balážová, měla o svého syna velký strach. „Bylo to hrozné. Dítě jsme se snažili vynést sami, ale někteří kvůli kouři kolabovali. Už jsem myslela, že zůstane Pavlík v domě. Chtěla bych poděkovat policistce za jeho záchranu," řekla šťastná maminka.

Před vchodem domu dnes už opět posedává skupinka místních lidí obklopená dětmi. Z oken je slyšet hlasitá hudba. Nic nenasvědčuje tomu, že před pěti dny šlo v panelovém domě v krásnobřezeňské ulici Dr. Horákové o život.

Požár, který propukl v pondělí krátce před půlnocí v přízemním bytě, připomínají jen ohořelé okenní rámy. Policisté  museli kvůli požáru evakuovat všechny lidi. „Spolu s kolegou jsme začali evakuovat celý dům. V přízemním bytě hořelo a plameny už hasiči měli pod kontrolou. Bylo nutné ale vyvést do bezpečí i ostatní obyvatele domu. Některé rodiny se totiž ukryly před hustým štiplavým dýmem na balkón. Tam jsme také objevili rodinu s miminkem," líčila událost policistka Giszmanová.

Nezaváhala ani na okamžik, když viděla kojence a vystrašené rodiče, kteří se nezmohli na slovo.

„Dítě jsem vzala do náruče, popadla jsem deku, cestou ji namočila a přiložila dítěti na obličej a zabalila ho do ní. Klučina byl spokojený a usmíval se. Až jsem se sama divila, naštěstí nevnímal kolem sebe tu tragédii. Zatímco kolega se ujal rodičů a naváděl je, kudy mají odejít, já jsem pospíchala po schodech s miminkem dolů k sanitnímu vozu," zavzpomínala policistka.

Za hrdinský čin to prý ale vůbec nepovažuje, naopak.

„Podobných požárů v panelových domech jsem v minulosti zažila mnoho, naštěstí se ale nejednalo o tak rozsáhlé evakuace a už vůbec ne takové, ve kterých by figurovaly malé děti," podotkla závěrem Alena Gieszmanová.

Mluvčí hasičů Milan Rudolf k požáru řekl, že když jednotka dorazila na místo, oheň už samovolně vyhasl.

„Jednotka jen odvětrala dům a pomohla policistům s evakuací zbylých nájemníků," řekl k zásahu hasič.

„Vyšetřovatelé po ohledání ohniska požáru stanovili jako jednu z nejpravděpodobnějších příčin manipulaci s otevřeným ohněm. Byt je vybydlený, plný odpadků a starého nábytku," doplnil Rudolf.

Podle obyvatel panelového domu se v něm často scházejí narkomané.

„Je to problémové místo domu. Chodí tam feťáci," řekl mladý muž posedávající na schodech paneláku.