Přes šest set lidí dluží městu poplatek za pronájmy hrobů na ústeckých hřbitovech. Pokud jej nezaplatí, o hrob můžou po roce a půl přijít. Jména těch, kteří nájem nezaplatili, visí na veřejných vývěskách na ústeckých hřbitovech nebo na webových stránkách Městských služeb.

Místo spreje dopis

„V minulosti se hroby neplatičů označovaly sprejem. Lidé se proti tomu ale bouřili. Výzvu na uhrazení nájmu hrobového místa proto zasíláme poštou," vysvětlila Marta Drugová ze správy hřbitovů.

Podle vedoucí správy hřbitovů Městských služeb Martiny Kůtkové někteří z neplatičů mohou být už mrtví. „Neurčili za sebe žádného zástupce, který by se o hrob staral. Proto je v seznamu vedeme jako poslední nájemce," vysvětlila Martina Kůtková.

O povinnosti nevědí

Podle ní nájmy často neplatí lidé, kteří ani nevědí, že takovou povinnost mají. Na seznamech neplatičů jsou proto kromě čísel hrobových míst a jmen nájemců i jména zemřelých. „Poplatky dříve mohli platit rodiče nebo prarodiče. Třeba si děti dřívějších nájemců hrobů jmen všimnou a k hrobu se přihlásí," dodala Kůtková.

Městské služby se v Ústí starají o sedm pohřebišť. Hřbitov a vsypovou loučku na Střekově, pohřebiště ve Skoroticích, Krásném Březně, Mojžíři, Vaňově, Církvicích a Svádově.

Statisícový dluh

Za nájem hrobů dluží městu celkem 653 lidí. Smlouvy se uzavírají na pět let, přičemž ročně vyjde pronájem místa zhruba na 200 korun. Celkem tak Ústečané mohou dlužit až 130 tisíc korun ročně.

„Celkovou částku ale vyčíslenou nemáme. Jiný nájem lidé platí za urnový pomník, jednohrob, trojhrob nebo třeba hrobku," objasnila Marta Drugová ze Správy hřbitovů.

Nejvíce lidí dluží za hroby na střekovském hřbitově. Právě tam v současnosti už není žádné volné místo pro pohřbívání do země.

„Při uložení lidských těl do rakve a následného pohřbení do země se ale musíme řídit tlecí dobou, která je na Střekově 25 let. Až poté je hrob možné znovu nabídnout k pronájmu," sdělila Kůtková.

Správci hřbitova po uplynutí lhůt mohou správci urnu z nezaplaceného hrobu vyjmout a náhrobní kámen s hrobovým příslušenstvím odvézt.

„Takové urny ukládáme v archivu uren a jednou ročně svážíme na společný hrob ve Skoroticích," dodala Martina Kůtková z Městských služeb.

Za hroby dluží stovky ÚstečanůOmlouváme se našim čtenářům za mylnou informaci ze středečního vydání Ústeckého deníku. Správný počet neplatičů, kteří městu dluží poplatek za pronájem hrobového místa, je přibližně šest set padesát. Původní počet vznikl nedopatřením při součtu Ústečanů dlužící tento poplatek. Lidé, kteří za hrob dosud nezaplatili, tak dohromady Městským službám dluží až přes sto tisíc korun při ceně ročního pronájmu hrobu zhruba dvě stě korun. Důležité je však podotknout, že ceny pronájmů se liší od druhu objektu. Zatímco například za pronájem jednohrobu lidé zaplatí 168 korun, dvojhrobu 252, za pronájem hrobky až 1 050 korun. Celkový dluh Městské služby vyčíslený nemají.