Když si Drahomír Procházka z Ústí v lednu pročetl ceníky zdravotních pojišťoven, domníval se, že si z něho někdo dělá legraci. Patří mezi takzvané stomiky, tedy lidi, kteří mají vývod ze střev nebo močových cest, a potřebuje řadu pomůcek. Zjistil, že za ně najednou bude platit třetinu důchodu.

„Potřebuji několik pytlíků denně. Ty, které využívám, dosud zdravotní pojišťovna proplácela. Od února to ale dělat nebude," řekl Procházka. Podle něho využívá dva druhy pytlíků, za které má nyní měsíčně zaplatit více než 3 000 korun, tedy zhruba třetinu své penze. Zatím má zásobu materiálu asi na čtvrt roku, ale poté to výrazně zasáhne do jeho rodinného rozpočtu. „Nepočítám ještě další věci, které si musím kupovat, například buničinu na čištění a další," dodal Procházka.

Všeobecná zdravotní pojišťovna fakt, že by stomici museli platit tisícové částky, odmítá. „V každé z 57 kategorií stomických pomůcek je jich vždy několik plně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění," uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Tvrdí, že jejich pojišťovna zaznamenává případy, kdy u mnohých z nich dochází k předepisování pouze těch nejdražších pomůcek od jednoho či dvou konkrétních výrobců. Často jsou zároveň ve vyšší cenové hladině, než je obvyklé v ostatních zemích EU. „Pacienti tak jsou nuceni k vysokým doplatkům, přestože mají možnost využít řadu kvalitních výrobků s plnou úhradou od pojišťovny," dodal Rod.

To Procházka odmítá. „Problém je, že každému vyhovuje jiný výrobek. Než jsem našel nejlepší, testoval jsem je řadu měsíců, vyzkoušel jsem téměř všechny," vysvětluje. Dodal, že některé hrazené pomůcky nemůže využívat, protože by mu podtékaly, což znamená být jen doma. „Využít je mohu asi stejně, jako bych používal igelitový pytlík," dodal.

To potvrzuje předsedkyně Klubu stomiků v Ústí nad Labem Štěpánka Kovaříková. „Každý má jinou tělesnou konstrukci, jinou kůži. Ten ceník v pojišťovnách připravoval někdo, kdo tomu vůbec nerozumí," uvedla. Podle ní je problém, že řada pomůcek, hlavně pytlíků, nemocným lidem nedrží a netěsní. Například proto, že lepící hmota dokonale nepřilne k jeho kůži.

Podle ní je v ČR kolem 10 tisíc lidí, kteří mají vývod. Kolik jich je přesně na Ústecku, neví, jejich počet odhaduje na 180. Placení se podle ní dotkne naprosté většiny z nich.