Dotace na odkup a revitalizaci zdevastovaného areálu v Radešíně, demolice zchátralých panelových domů a vyhořelé hospody v Lipové, revitalizace centra Chuderova, nové chodníky a pozemkové úpravy. „Tyto rozpracované investice stojí za rozpadem chuderovského zastupitelstva,“ myslí si zastupitelka Arlena Nikoličová (Nezávislí).

Bývalý starosta Stanislav Kovář počátkem července s dalšími třemi zastupiteli obce z uskupení Za dynamický rozvoj obce Chuderov rezignoval na svůj mandát. Zbyli tak jen 4 zastupitelé včetně Nikoličové, což je ale pod zákonem stanovenou hranicí. Proto budou v Chuderově během zimy vyhlášené předčasné volby. Do jejich konání povede obec jako pověřenkyně s pravomocemi starosty právě Nikoličová. Zastupitelé ji zvolili v pátek večer.

Neschvaloval projekty

Starosta Kovář nesouhlasil s projekty, které údajně obec zadluží a jsou neperspektivní. Svou rezignaci zdůvodnil i nespoluprací a nesouladem mezi zastupiteli.

Arlena Nikoličová, která se třemi zbývajícími kolegy dovede Chuderov do nových voleb, je přesvědčena, že jde o nezbytné investice. „Chceme Chuderov posunout dopředu tak, aby se zde dobře žilo, byla zde veškerá infrastruktura, zázemí pro kulturu, sport, ale i další občanské aktivity,“ vysvětluje zastupitelka.

Ilustrační foto.
Chuderovští zastupitelé budou v pátek vybírat starostu

V těchto souvislostech neshody bývalého zastupitelstva nepopírá. „Starosta se asi bál odpovědnosti a možná i odvolání, proto odstoupil. My nyní chceme obyvatele Chuderova lépe informovat,“ říká Nikoličová.

Další z obyvatel obce, Jan Heřmánek, dodává, že lidé, kteří přišli do Chuderova v posledních letech, zde chtějí zůstat a obci pomoci. „Nechceme, aby byl Chuderov jenom průjezdní vesnicí jako dosud. Vždyť obec nemá třeba ani zasedací a kulturní místnost, a právě revitalizace zmíněného objektu na komunitní centrum to napraví. Bude zde i dosud chybějící tělocvična, garáže pro hasiče, dílny, klubovny pro děti,“ popisuje Heřmánek. Na všechny rozvojové projekty zastupitelé žádají o dotace.

Zastupitel Michal Vejlupek (Domov 2018) připomíná, že se chuderovské zastupitelstvo nerozpadlo zcela. „To potkalo sdružení pana starosty, který se se dvěma členy svého sdružení názorově rozešel. Já jsem v zastupitelstvu zůstal. Starosta místo toho, aby hledal podporu, spolu s kolegy raději rezignoval,“ tvrdí Vejlupek.

Bývalý zastupitel Michal Vrbíček ze sdružení Za dynamický rozvoj obce Chuderov, uvedl, že odstoupil kvůli pracovnímu vytížení. „Neztotožňuji se s názory, že by tzv. noví zastupitelé nespolupracovali s vedením obce a že by návrhy na investice byly nesmyslné,“ nesouhlasí se starostou Vrbíček.

Ilustrační foto. Volby
Chuderov čekají volby. Čtyři zastupitelé rezignovali