Sociální sítě jako Facebook či Instagram se stávají stále důležitějším informačním zdrojem. Hlavně veřejně činné a známé osoby jsou jejich velkými příznivci. Právě ony však zůstávají pod dennodenním drobnohledem svých „fanoušků“, kteří čekají na jejich názory, ale i fotografie ze soukromí. Ne vždy se ovšem publikovaný příspěvek dočká kýžené reakce.

Své o tom ví i četní severočeští politici. Třeba krajský náměstek pro dopravu a šéf chomutovských komunistů Jaroslav Komínek. Ten v neděli zveřejnil na svém facebookovém profilu komentář, který strhl vlnu kritiky. Na letišti během návratu z dovolené v Egyptě označil náměstek hejtmana Egypťany za opice a ostudu civilizace.

„EGYPTSKÝ OPICE“

„Asi takhle, ty egyptský opice zrozený z neandrtálců mě asi hooodně dlouho neuvidí. Egypťani jsou ostudy toho, čemu se říká civilizace,“ napsal doslova Komínek.

Nevhodný komentář zveřejnil Jaroslav Komínek na svém facebookovém profilu.Zdroj: Hlídacípes.org.

Status doplnil i několika smajlíky, například překříženou lebkou či palci ukazujícími dolů. Poté, co se jako první začal o věc zajímat server HlídacíPes.org, náměstek příspěvek smazal. Jak vyplývalo z vlákna příspěvku, Komínkovi asi vadilo, že musel na letišti zaplatit poplatek 160 euro, zřejmě za hmotnost zavazadel.

„Své vyjádření jsem psal v rozhořčení z okamžité situace. Mohl jsem reagovat samozřejmě umírněněji, a proto se za tyto výroky nyní omlouvám,“ reagoval Komínek. Na Facebook zároveň připsal, že se chystá seznam svých internetových přátel promazat.

Jaroslav Komínek.
Egypťani jsou opice a ostuda civilizace, napsal náměstek Komínek na facebook

O zrádnosti sociálních sítí se nedávno přesvědčil i další politik ze severních Čech, náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný (ČSSD). V září na svůj facebookový profil napsal: „Cikáni jsou jako medúzy otravný a k ničemu.“ Za svůj výrok se posléze omluvil a přišel o čtvrtletní odměny.

NESMÍ SI TO DOVOLIT

Podle politologa Lukáše Novotného z ústecké univerzity se podobné výroky vůbec nemají u politiků objevovat.

„Politici na komunální či krajské úrovni si musí uvědomovat, že jsou pořád politiky. Nelze se vyjadřovat takto xenofobně. Tohle si mohou myslet a nedělám si iluze, že si to řada z nich nemyslí, ale nemohou to psát veřejně,“ řekl Novotný.

Podle něj je Facebook veřejná prezentace a politik si tak nemůže nic podobného dovolit publikovat. „Pokud nebudeme mít politiky, kteří se směrem k veřejnosti vyjadřují kultivovaně, tak co pak chceme od zbytku veřejnosti?“ dodal Novotný.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Plynárenská, Teplice, 1. třída paní učitelky Lenky Kristové, asistentky Andrea Medzanská a Jana Adamová.
Facebook slibuje čelit nenávistným příspěvkům, moc to ale nedělá

Na internetu se objevily před necelým rokem také například fotky ze sociální sítě Instagram náměstka ústecké primátorky Pavla Dufka. Na jedné byl například vyfocený s novým automobilem. Někteří kritici mu jeho pózování vyčetli s tím, že se vychloubá.

„Jde o vůz, který se mi líbil, a proto jsem si ho vyfotil. Nejde tedy o mé auto,“ vysvětlil Dufek s tím, že nikdy neměl co skrývat.

„Nicméně přiznávám, že jsem k sociálním sítím přistoupil trochu laxnějším způsobem a profily jsem si nezabezpečil a nechal je otevřené. Na sociální sítě chodím jenom velmi málo, aktivně je nevyužívám. Komunikuji tam se svými přáteli a i pro ně byly tedy určené některé zmíněné fotky,“ uvedl už dříve Pavel Dufek.

Dodal, že si dává už velký pozor na to, co kde zveřejňuje.

Dominik Feri
Dobrý sluha, zlý pán. Politici se útokům z Facebooku neubrání