K poslednímu takovému případu došlo na sklonku července na Jablonecku, kde do zahradního jezírka spadlo malé dítě. Mluvčí libereckých krajských záchranářů Lenka Moravcová uvedla, že tato událost nakonec skončila dobře.

OPILÝ MLADÍK OŠETŘENÍ NEPOTŘEBOVAL

„Po příjezdu zdravotníků na místo bylo dítě probráno a následně letecky transportováno do fakultní nemocnice v Praze."

K dalším dvěma případům tonutí vyjížděli záchranáři v Libereckém kraji ještě před začátkem letních prázdnin. „V prvním případě se jednalo opět o malé dítě, které se topilo na koupališti. Po úspěšné resuscitaci bylo dítě letecky dopraveno na speciální oddělení nemocnice v Hradci Králové," uvedla Lenka Moravcová a doplnila, že k tonutí dítěte došlo kvůli chvilkové nepozornosti rodičů.

Záchranáři zasahovali také u Máchova jezera, kam původně přijeli na pomoc mladíkovi posilněnému alkoholem. Ten podle svých přátel zůstal delší dobu pod hladinou. Nakonec však ošetření nebylo třeba.

TRAGÉDIE SE STALA NA MATYLDĚ

Šťastný konec neměl případ tonutí malého chlapce koncem června na mosteckém jezeře Matylda. Teprve čtyřletý hoch zemřel později v nemocnici.

„Topícího se chlapce vytáhl z vody plavčík, který ho okamžitě resuscitoval. Stejně jako přivolaní záchranáři o chvíli později. Chlapec byl letecky transportován do ústecké nemocnice, kde bohužel zemřel," popsal mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník.

Utonulého dospělého muže našel na konci července kolemjdoucí v rybníku v Rumburku. Policisté cizí zavinění vyloučili.

Podle Prokopa Voleníka by si lidé měli při pobytu u vody uvědomit také několik základních pravidel. Patři mezi ně postupné osvěžení před skokem do vody a vyvarování se skoků z výšky do vody, kde není vidět na dno.

„Obezřetnost se vyplatí také při sjíždění divočejších řek. Samozřejmostí by měla být helma. Při případném převrácení plavidla hrozí například úraz hlavy o kámen," připomíná Voleník s tím, že při koupání v rybnících či jezerech by rozhodně doporučil zejména dětem také boty do vody.

„Kromě špičatých kamenů se na dně mohou nacházet další nebezpečné předměty jako střepy či ostré plechovky," doplnil mluvčí záchranářů.