Tento pobyt se uskutečnil v rámci výzvy ministerstva životního prostředí pro děti z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Ozdravný pobyt žáků na základě osobního kontaktu s přírodou pozitivně ovlivnil vztah dětí k přírodě a životnímu prostředí. Celý program byl koncipován tak, aby se žáci dozvěděli co nejvíce informací o lese, jeho funkci, jak ho člověk využívá, ale také jak se v něm orientovat, poznávat rostliny i zvířata, přírodniny apod.

Zážitková pedagogika

Prostřednictvím zážitkové pedagogiky si děti prohloubily estetické vnímání a cítění s přírodou a dále se aktivně účastnily na řešení problému ochrany životního prostředí.

Velká část pobytového programu byla situována přímo do venkovního prostoru CHKO Jizerské hory, kde si děti vše při samostatné činnosti vyzkoušely.

Vyzkoušely si celodenní aktivity ekologické společnosti Čmelák, Divizna, pozorovaly počasí, lesní zvěř při besedě s myslivcem, navštívily místní kozí farmu, koně, seznámily se s přírodními živly v IQ Landii, prohlédly si Zoo Liberec a areál Pěnčín se sklárnou. Na základě všech aktivit si vytvořily své portfolio přírody, kterým nové objevy dokumentovaly a prezentovaly.

Neméně důležitý byl i pobyt venku a pohyb na čerstvém vzduchu při hrátkách se sněhem. Všichni si tento pobyt užili a přijeli sice unavení, ale spokojení.

Za 3. A a 3. B M. Veigendová

Žáci 3. tříd ZŠ E. Krásnohorské vyjeli za zdravým vzduchem.