Politolog Zbořil si o povolebním vyjednávání iluze nedělá. „Všechny vyšší posty ve Sněmovně včetně šéfů různých výborů, to všechno jsou pozice, o které budou strany a hnutí soupeřit. A o peníze navíc pro jednotlivce. Vládní funkce, to je také boj o moc. A kde je moc, tam jsou i zajímavé informace, které lze dobře využít, tedy i zneužít,“ hodnotí Zbořil aktuální jednání politických stran a hnutí.

HLEDÁNÍ JIDÁŠŮ

Povolební vyjednávání podle Zbořila připomíná pranici příbuzných o dědictví po smrti bohatého strýčka.

„Předpokládám, že dojde ke dvěma vlnám povolebního tunelování politických stran a hnutí. V první vlně bude ANO lanařit šikovné lidi nejspíše od ČSSD a lidovců. Vábení lepší pozicí, větším politickým potenciálem… Povolební vyjednávání nebude ani tak o koalici jako spíše o tom, kdo zradí a přejde k ANO,“ uvažuje politolog.

Volby v ústeckém 17. centrálním obvodu Bukov
Mizerná volební účast připravila kraj o jednoho poslance

„Ve druhé vlně tunelování budou zvažovat ti, kteří si myslí, že jsou nejperspektivnější, že by mohli opustit ODS a STAN a přejít k jasnému lídrovi voleb, jímž je ANO,“ doplňuje.

Neslavně vidí politolog Zbořil také budoucnost Svobody přímé demokracie (SPD). Právě partaj Tomia Okamury má totiž podle něj ze všech vítězů voleb největší potenciál k vytváření frakcí a nakonec i k rozpadu.

„Jde o čerstvou stranu silnou svým protestním potenciálem. Lídři SPD jsou ale celkem neznámí, plní optimismu, mají více představ než zkušeností a chtějí prorazit,“ míní politolog s tím, že Okamurovo řízení strany mohou vnímat tak, že jim brání v rozletu. „Štěpení každé strany či hnutí není jenom o názorech, ale spíše o potenciálních ziscích jednotlivých poslanců,“ připomíná Zbořil.

KOALICE POČKÁ

Česká politická scéna má se štěpením stran na jednotlivé frakce bohaté zkušenosti. Štěpili se Zelení či Věci veřejné, které se změnily v rozpadající se chaos. Ani protimigrační a protiislámští aktivisté nepostupují jednotně, ale rozdrobili se do několika minihnutí a ministraniček. A tím ztratili potenciál.

A kdo tedy bude podle politologa Česku příští čtyři roky vládnout? Těžko předjímat. Zbořil vidí jako zajímavé, že Babiš nehovořil po vyhlášení výsledků voleb o koalici jako o úplně prvním úkolu. Tím je pro něj složení Sněmovny.

„Tím vlastně vydával signál: My vás až tak moc nepotřebujeme. Sejdeme se s vámi a budeme se rozmýšlet. Tak dobře važte, jak se vůči nám zachováte,“ soudí politolog.

Ilustrační foto.
Peníze vypláceli muži v autě, říká svědek údajného kupčení s hlasy