Od března začne platit upravený jízdní řád. Kritiky nového systému meziměstské dopravy ale neustávají. Zašly dokonce tak daleko, že se na serveru Youtube.com objevila zparodovaná slavná scéna z filmu Pád Třetí říše.

V ní Adolf Hitler nadává právě na jízdní řád: „Jak může někdo vymyslet v 21. století takovou hovadinu!"

První pokuty

Radní pro dopravu Jaroslav Komínek sdělil, že začnou dopravcům sázet první pokuty. „Nejvážnějším prohřeškem bylo, že nevyjely některé autobusy," řekl Komínek. „Případně zpoždění spojů, za které mohl sám dopravce," pokračoval.

Kterých dopravců se to týká konkrétně, to zatím sdělit nechtěl, jelikož udělení pokuty musí nejprve projednat a schválit i ostatní radní Ústeckého kraje a sice na prvním březnovém zasedání.

Co se jízdních řádů týká, vysvětlil, že je měnili pouze v případě, že většina starostů na dané trase s úpravou souhlasila a je to technicky možné. „Tam, kde naskakovala zpoždění, jsme časy protáhli. Z větší části to jsou ranní a školní spoje v čase od pěti do osmi hodin, plus některé vybrané odpolední. Snažili jsme se vyhovět maximálnímu množství připomínek," pokračoval Komínek.

Lavina zpoždění

Zároveň popisoval případy, kde jeden zpožděný ranní autobus způsobil lavinu dalších zpoždění u ostatních spojů. „Ostatní autobusy na ně musely čekat. Smůlu měli ti cestující, kteří potřebovali po cestě do práce přestoupit na vlak, protože jim ujel," líčil radní Komínek.

Jak ale nicméně doplnil krajský mluvčí Zdeněk Rytíř, změna jízdních řádů platná od 1. března není na Ústecku nijak zásadní. „Podrobnosti naleznou cestující na webu kraje v sekci Doprava – Doprava Ústeckého kraje – Trvalé změny autobusových linek od 1. března 2015," sdělil Rytíř.

Přestanovští zuří

Velké trable zažívají kvůli nové dopravě obyvatelé Přestanova a Krupky. Například autobus číslo 488 z Duchcova jede studentům a školákům v 7.42 hodin.

„I kdyby přijel tento autobus do Ústí včas, tak děti prostě nemohou stihnout začátek vyučování. Takže raději jezdí autobusem na lince 455 z Krupky, který je kvůli tomu těžce přeplněný a někteří lidé z Chabařovic nemohou tímto spojem odjet," popisovala starostka Přestanova Miroslava Bechyňová.

Tlačenka ve voze

Udělala prý kontrolu a svezla se tímto spojem. Již v Přestanově prý stála u řidiče a nemohla se dostat dál do vozu. V Chabařovicích pak cestující nastupovali zadními i prostředními dveřmi a neplatili jízdné.

„Prostě neměli šanci se k řidiči dostat. Dva zůstali stát na zastávce, protože se vůbec nedostali dovnitř. Ti uvnitř měli z té tlačenky uvnitř příšerný zážitek na celý den," dodala starostka Bechyňová.

Veškeré změny jízdních řádů najdete na webové adrese: http://www.kr-ustecky.cz/trvale-zmeny-autobusovych-linek-od-1-brezna-2015/d-1688265/p1=206489