Milujete vánoční obrázky Josefa Lady? Postrádáte tu nádhernou atmosféru českých Vánoc, která se v posledních letech vytratila kamsi do pozadí? Potom vás nejspíš potěší zpráva, že Ústecké Vánoce 2018 obdržely jako jedny z prvních v České republice patronát spolku Náš Ježíšek.

Zasloužily si ho díky celkové letošní koncepci vánočních trhů a doprovodného programu. Kromě několika novinek se Ústečané mohou těšit třeba na pohádkové hity v podání Jaroslava Uhlíře nebo vítězku české SuperStar Terezu Maškovou.

Náš JežíšekZdroj: nasjezisek.cz„Budou tu akrobati a pódium povede od magistrátu až ke stromku tak, aby účinkující vystupovali mezi lidmi a nebyli od nich oddělení. Chystáme i ukázky staročeských řemesel, betlém v atriu magistrátu, vánoční kuchyně a další,“ líčil šéf agentury DreamPro Lubomír Machoň, kterého ústecký magistrát pověřil organizací svátečního programu.

Program začne 2. prosince na Lidickém náměstí. Tento den ústecký primátor Petr Nedvědický a arciděkan Miroslav Šimáček rozsvítí po setmění nejen oba ústecké vánoční stromky, ale i celou městskou výzdobu. Další atrakce město čekají i na Kostelním náměstí.

Ústečané se mohou těšit na snášející se anděly, ale třeba i na systém vratných hrníčků z porcelánu či tvrzeného plastu.

Ten má omezit nepořádek po akci i zlepšit její ekologičnost. Nádoby jsou omyvatelné i recyklovatelné a zdobí je originální vánoční motivy. Hrnečky vyrobila porcelánka v Dubí.

„Každý návštěvník si bude moci při odchodu z trhů hrnek ponechat jako suvenýr. Plastový je za 50, porcelánový za 70 korun zálohy,“ řekla mluvčí Ústí Romana Macová.

Na doprovodný program a produkci stánků má město připraveno přes 1,5 milionu, na vánoční osvětlení přes 734 tisíc, na techniku 170 tisíc a propagaci 180 tisíc.

Od včerejška také stojí na Lidickém a Mírovém náměstí letošní vánoční smrky. Jeden pochází ze všebořické ulice Ve Stromkách, druhý je z Mojžíře od manželů Lešákových. Jejich dcera ho vysadila jako sazeničku před 33 lety. Oba stromy ohrožovaly svou velikostí okolí.

Ve středu 21. listopadu ráno byl pokácen v Mojžíři smrk ze soukromé zahrady, aby záhy skončil jako vánoční strom na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem.
FOTO: Vánoční stromky už zdobí obě ústecká náměstí. Tak šel k zemi ten z Mojžíře