Podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) poklesl v druhém čtvrtletí počet zahraničních hostů v Ústeckém kraji o téměř 80 procent. „Do kraje přicestovalo 6 057 cizinců a 30 659 domácích hostů,“ vypočítává Růžena Funková z Krajské správy ČSÚ v Ústí nad Labem. To ho řadí k druhému nejméně navštěvovanému kraji hned po Pardubickém.

Číslo ale jen doplňuje trend, se kterým se potýká většina České republiky. Situace se příliš nezlepšila ani v hlavní sezóně během letních prázdnin. „Počet hostů ze zahraničí se naopak u většiny trhů propadl o více něž padesát procent. Nejvíce k nám v červenci přijížděli naši sousedé a turisté z Nizozemska a Dánska,“ vyjmenovává mluvčí agentury Czech Tourism Ivana Vejvodová.

Gymnaziální studenti v rouškách
Nouzový stav začne zřejmě platit v pondělí. Omezí vzdělávání i některé aktivity

Právě z Německa přijelo nejvíce turistů i do Ústeckého kraje. „Ve struktuře hostů Ústeckého kraje převažovali z 83,5 procenta domácí hosté. Více než tři pětiny z celkového počtu zahraničních návštěvníků kraje tvořili tradičně hosté z Německa, 60,5 procenta,“ doplňuje Funková. Více než deset procent cizinců přijelo ze Slovenska, necelá čtyři z Rakouska. Podobné složení zahraničních hostů je patrné i v dalších krajích, uzavřené hranice dělaly vrásky na čele především Němcům.

„Podle týdenních predikcí společnosti TrevoTrend zůstává mezi dotázanými zájem o Česko na podobných hodnotách jako v roce 2019. V plánování dovolených se však projevuje takzvaný korona efekt, popsaný Německým svazem cestovního ruchu lidé plánují a rezervují dovolené maximálně týdny dopředu,“ popisuje situaci v Německu Markéta Chaloupková, ředitelka zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Německu.

GrafikaZdroj: Deník

Častým cílem německých sousedů jsou v pohraničí i obchody, do kterých roky běžně jezdí. Stejně jako Čechům i jim chyběly nákupy. Objevilo se navíc několik případů, kdy byl hlavní zájem o cigarety. Německý saský deník FreiePresse popsal, jak uzavřené hranice podnítily řadu lidí, zejména ze skupiny pendlerů, aby z Čech dováželi zájemcům do Německa tolik oblíbené kuřivo nebo i levný alkohol.

Češi zase naopak litovali, že nemají přístup ke kvalitnějším potravinám. Po otevření hranic si ale všímali některých podobností v sortimentu. „Smáli jsme se lidem, kteří nakupovali do zásob droždí a mouky. V Německu je to ale stejné doteď. Jen více chybí jejich jídla v konzervách a těstoviny,“ usmívá se Chomutovan Marek Dlouhý.

Ilustrační snímek
ON-LINE: Pelhřimovsko jako nejvíc zasažený region? Hygienik: Není to tak hrozné

Spolková republika Německo je pro turisty nyní hůře dostupná. Bez negativního testu nebo hrozby karantény do Německa mohou pouze obyvatelé Ústeckého a Moravskoslezského kraje. V úterý večer, před plánovaným středečním zpřísněním pravidel, bylo parkoviště v saském Marienbergu, kde stojí oblíbený supermarket, plné. „Udělali jsme větší nákupy, i když to bude málo. Počítáme zase se čtvrtletní uzávěrou. Nemyslím si, že výjimka vydrží, v polovině října už bude uzavřené všechno,“ uzavírá Luboš Král z Jirkova.