Městský obvod Neštěmice nabízí k pronájmu pět bytů ve velikosti 1+1 až 3+1. Nájemné se pohybuje od 2771 korun do 4832 korun. Zájemci se mohou hlásit do 14. září a musí splnit řadu podmínek.

Na rok

„Byty pronajímáme zpravidla na rok, a když s někým neprodloužíme smlouvu, tak je to většinou proto, že neplatí nájemné, nebo jsou s ním problémy v občanském soužití," vysvětlila starostka městského obvodu Neštěmice Yveta Tomková.

Nájemník v Neštěmicích proto nesmí být dlužníkem, musí mít čistý trestní rejstřík a nesmí opakovaně páchat přestupky proti občanskému soužití nebo majetku.

Měsíční nájem bytůgarsonka Skřivánek 4 400 Kč
garsonka Sev. Terasa 4 300 Kč
1+1 na Klíši 5 000 Kč
1+1 Stříbrníky 3 700 Kč
2+kk Střekov 5 000Kč
2+1 Stříbrníky 4 700 Kč
3+1 Severní Terasa 6 200 Kč
4+1 Krásné Březno 8 500 Kč
Zdroj: webová inzerce

Podle starostky Tomkové hodně problémů nadělala plošná privatizace bytů v devadesátých letech. „Nemáme možnost ovlivňovat, co se v domech děje, nějak bydlení regulovat. Privatizované domy, kde neplatí několik majitelů, se dostávají do vážných problémů," řekla starostka.

Byty si hlídají

O městské byty zájem je, a to podle konkrétní lokality. „V Mojžíři téměř žádný, v Neštěmicích je to lepší. Platí se u nás šedesát korun za metr, nejsme levnější, u soukromníků to je i méně, ale my si byty hlídáme," zdůraznila Yveta Tomková.

Na webu Telnice je delší dobu nabízena garsoniéra za 1197 korun měsíčně. Starosta Jan Doubrava vysvětlil, že to není proto, že by o byty v obci nebyl zájem.

„Není to úplně standardní byt, je v suterénu, takže spíše jen na vyspání. Naopak máme pořadník na byty a když se něco uvolní, hned se množí zájemci. Teď budeme mít dva volné byty a lidi už se nemohou dočkat," sdělil Jan Doubrava.

Několik obecních bytů mají i v Chuderově. „Pořadník nevedeme, všechny byty jsou plné a nerýsuje se, že by se některý uvolnil. Ale i u nás zájem o obecní bydlení je, lidé se na to ptají. Problém s obsazením volného bytu by nebyl," řekl starosta Stanislav Kovář.