Předchozí
1 z 11
Další

Z videa zachycujícího zásah strážníků v Uherském Hradišti zvěřejněním na sociální síti FacebookZ videa zachycujícího zásah strážníků v Uherském Hradišti zvěřejněním na sociální síti FacebookZdroj: Facebook/Thomas-Georg Poehlmann

Veřejnost v posledních dnech a týdnech vášnivě debatuje o tvrdých zákrocích mužů zákona proti těm, kteří odmítají plnit vládní nařízení a mít na veřejnosti zakrytá ústa a nos. Objevilo se hned několik videí, která vypjaté situace zachycují. Dlužno říci, že mnohdy bez potřebného kontextu. Co si o tom myslíte? Svůj názor můžete vyjádřit v malé anketě pod článkem. Jak se na podobné zákroky dívají a zjitřené emoce připravují, jsme se ptali šéfů městských policií v Ústí, Děčíně, Litoměřicích, Teplicích, Žatci, Litvínově, Mostě, Lovosicích, Roudnici a v Kadani. 

Pavel Bakule, ředitel Městské policie Ústí nad Labem

Ředitelem Městské policie v Ústí nad Labem je Pavel Bakule.Zdroj: Deník/Janni Vorlíček

Každý zákrok je jiný. Jiný proti různým věkovým kategoriím, muži, či ženě, dítěti. Každý strážník je na to vyškolený, každé tři roky jezdili na přezkušování, dnes každých pět let. Mezitím musí dvakrát na proškolení u akreditovaných firem. Druhá věc je, že je tu zákon O obecní policii, který říká kdy a jaké donucovací prostředky použít, včetně omezení u nedospělých lidí, zjevně vysokého věku, ve vztahu k ženám a dětem. Ono se říká, že po bitvě je každý generál, ale v Uherském Hradišti, pokud měl ten muž u sebe malé dítě, měl být zákrok trochu jiný. Když jsou u toho malé děti, je nutné postupovat s rozvahou. Nechci to hodnotit, určitě tam mají své nadřízené i kontrolní orgány. V každém případě bych nedělal předčasné závěry, jako v tomto případě, ani se dopředu neomlouval, dokud bych neměl výsledek šetření. Ten člověk měl u sebe malé dítě a způsobil něco takového, to je také na pováženou. Z každého případu je třeba vzít si ponaučení.

Marcel Horák, ředitel Městské policie Děčín

Marcel Horák, ředitel MP DěčínZdroj: archiv Deníku

Strážníky průběžně školíme, o všech těchto věcech mluvíme každý den. Samozřejmě všechny informace upravujeme podle aktuálního dění v republice, ale hlavně v našem městě. Jsem velmi rád za to, že jsme my v Děčíně žádný podobný zákrok nemuseli absolvovat. To hlavně díky tomu, že k němu nezavdal žádný z děčínských občanů příčinu. Za což jsem velmi rád a občanům za tento přístup děkuji. Předpokládám, že všichni víme, co je tu za problém a že všichni víme, že jej ze dne na den nevyřešíme. Je mi jasné, že to nedělá dobře lidem, ale ani strážníkům, tak proč si ještě přidělávat další problémy a život si vzájemně ztěžovat. Je dobré proto opatření v rámci možností dodržovat. Samozřejmě pokud široko daleko nikdo není a jde jeden člověk bez roušky, tak to asi řešit nebudeme. Ale pokud je to mezi lidmi ve městě, tak chceme, aby lidé pravidla dodržovali. Pokud roušku nemá, v klidu jej oslovíme, aby si ji nasadil. Což v drtivé většině případů udělá. Pokud ne, musí strážník přistoupit k dalšímu řešení. Pokud to chce řešit například domluvou, potřebuje toho člověka ztotožnit. Nikdy ale strážník nebude řešit domluvou odmítnutí. Není možné si myslet, že takovou situaci nechá strážník být, protože by to z jeho strany bylo protizákonné. Přistupujeme k tomu rozumně. A protože k tomu občané Děčína také přistupují rozumně, doufám, že to tak bude trvat i nadále.

Ivan Králik, ředitel Městské policie Litoměřice

Ivan Králik, velitel městské policie v LitoměřicíchZdroj: Deník/Karel Pech

Dá se říci, že každý den, při denním úkolování strážníků, si o situacích, které mohou nastat nebo případy, které řešili kolegové v jiných městech, rozebíráme. Mluvíme o tom, jak se zachovat v podobných případech a neudělat podobné chyby, které se staly v jiných městech.

Michal Chrdle, ředitel Městské policie Teplice

Michal Chrdle, ředitel Městské policie TepliceZdroj: Deník / Petr Málek

Strážníci jsou proškolení, jak mají postupovat při vymáhání dodržování vládních nařízení. S ohledem na současné dění s veliteli směn probírám, že by vše mělo na ulici probíhat v klidu a s rozumem. Je třeba si uvědomit, že i strážníci jsou lidé. Na druhou stranu jsou v pozici, že si hodně věcí ze strany veřejnosti musejí nechat „líbit“. Postupovat v takových případech musejí pouze podle možností zákona. Říkám jim, aby měli zapnuté kamery, které mohou řešení přestupku zaznamenat pro další šetření, i v případě stížností ze strany veřejnosti. Vše je o komunikaci. Vždy je potřeba kromě rozumu zapojit i jistou dávku lidskosti.

Miroslav Solar, ředitel Městské policie Žatec

Miroslav Solar, nový šéf žatecké městské policie Zdroj: Deník/Hynek Dlouhý

Žádné extra školení pro naše strážníky jsme nedělali, pouze jsem upozornil velitele směny, jak mají postupovat. Aby strážníci případný konflikt zbytečně neeskalovali, mají vše řešit striktně podle zákona. K podobnému konfliktu, které jsou k vidění na internetu, u nás v Žatci nedošlo.

Martin Klika, velitel Městské policie Litvínov

Martin Klika v rozhovoru s novináři na chodbě mosteckého soudu, úterý 27. září.Zdroj: Deník/Martin Vokurka

Strážníky samozřejmě školíme v rámci taktických postupů a situace rozebíráme. Debatujeme i o aktuálních zákrocích, které zmiňujete. Každý má na to určitý názor. Teď přišlo i stanovisko od jedné vzdělávací agentury a od právníků, jak by se mělo postupovat, takže naše lidi se snažíme s novými informacemi seznamovat. Spolupracujeme i s Městskou policií Most, která nám poskytla pro účely výcviku své zkušenosti, aby naši lidé věděli, jaké situace mohou nastat jinde. Na základě toho jsme začali školit jednotlivé směny, co a jak může nastat.

Mohu potvrdit, že některé situace bývají kolikrát kritické a krizové a snažíme se na ně strážníky připravit. Neříkám, že je vždy připravíme na sto procent, je to totiž složitá věc. Dneska jsme právě komunikovali s kolegy zákroky s přítomností dítěte. My v Litvínově k tomu máme blíž než v řadě jiných měst, protože jsme daleko víc propojeni se sociálními pracovníky a oddělením sociálně právní ochrany dětí (OSPOD). Často asistujeme u některých jejich úkonů v rodinách, nebo je alespoň ochraňujeme.

My přesně nevíme, co se u kolegů stalo před zákrokem a co bylo potom, ale dokážu si představit, že taková situace by mohla nastat i u nás. Dnes jsme probírali, co bychom udělali. Kluci ze směny řekli, „jasně, museli bychom dát dítě do služebního auta, počkat na OSPOD…“. To ale říkám za nás. Nikomu nevyčítám postup, který se odehrál. Strážníci jsou v celé zemi odborně připravováni, ale, bohužel, určité situace bývají velmi vypjaté. Když vidím některé kamerové záznamy, tak to těm klukům na ulici vůbec nezávidím. To říkám úplně otevřeně.

Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most

Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie MostZdroj: archiv Jaroslava Hrvola

Strážníci procházejí obvyklým výcvikem strážníka podle přílohy č. 2 k vyhlášce č. 418/2008 Sb. Speciální školení asertivního jednání s lidmi nemáme, nicméně základními požadavky pro uchazeče o práci u Městské policie v Mostě jsou výborné komunikační dovednosti, slušné vystupování, psychická odolnost a důslednost, a to požadujeme i při jednání strážníků s občany. Začínající strážníci se jednání s lidmi nejlépe naučí přímo v terénu od zkušenějších kolegů. Každá hlídka strážníků je vybavena minikamerou upevněnou na uniformě. Kromě důkazního materiálu pro Policii ČR nebo správní orgány tak pomáhají kamery profesionálnějšímu jednání strážníků, ale i slušnějšímu jednání občanů. Máme s minikamerami velmi dobré zkušenosti a víme, že když strážník upozorní přestupce, že bude průběh projednávání přestupku nahráván, začne se chovat slušněji. Také je pak možná zpětná kontrola, zda strážníci nepřekročili své pravomoci a jednali profesionálně. Zavedením minikamer jsme chtěli zkvalitnit naši práci, zlepšit jednání strážníků a zároveň chránit strážníky před stížnostmi a také před stále častějším agresivním jednáním některých přestupců.

Co se týče aktuálních zákroků kolegů z jiných měst, naši strážníci tyto případy z posledních dní samozřejmě sami zaznamenali a mluvili jsme o tom. Nemohu se vyjádřit k něčemu, k čemu nemám veškeré informace, musel bych vidět celý záznam z projednávání přestupku. Zejména to, co předcházelo použití donucovacích prostředků. S případy, kdy někdo opakovaně neuposlechne zákonné výzvy strážníka, se setkáváme a řešíme je v souladu se zákonem. Obvykle se jedná o osoby, které tak jednají z nějakého důvodu, například jsou na seznamu hledaných osob Policie ČR a podobně.

Jaroslav Janovský, ředitel Městské policie Lovosice

Jaroslav Janovský, ředitel Městské policie Lovosice, na archivním snímkuZdroj: Ivo Chrástecký

Nebudu si dělat názor a vyjadřovat se k zákrokům na základě neúplných informací. Nevím, co si mám představit pod pojmem  - vypjatá situace, ale práce strážníků je velice náročná psychicky i fyzicky. Každá situace je individuální a jedinečná. Strážník se musí na místě rozhodnout ve zlomku vteřiny. Různí hodnotitelé potom mají na vyhodnocení klid v kanceláři a výběr ze spousty právních názorů a pomůcek. V době před covidem jsme prováděli fyzický trénink každý týden, nyní je vše omezeno. Můžete trénovat jak chcete, ale trénink je jedna věc a vaše okamžitá reakce na nastalou situaci v praxi je věc druhá. Samostatnou kapitolou by bylo metodické vedení obecních a městských policií v porovnání např. s Policií ČR.

Martin Müller, ředitel Městské policie Roudnice n. L

Martin Müller, ředitel Městské policie Roudnice n. L, na archivním snímkuZdroj: Radim Tuček

Roudničtí městští strážníci jsou školeni a cvičeni dle zákona č. 553/1991 Sb., o obecní policii. V současné situaci jsou však poučeni i o postupech při vymáhání dodržování vládních nařízení. Samozřejmě sledujeme i medializované příklady zásahů z jiných měst. Všichni jsme si vědomi faktu, že v této vypjaté době je každý zásah nebo zákrok strážníka či policisty ostře sledován. I proto se všichni ve službě snažíme jednat maximálně asertivně. Je však nutné upozornit na skutečnost, že dohled nad dodržováním aktuálních opatření a nařízení je součástí naší práce, kterou nemůžeme přehlížet. Bez znalosti okolností zásahu, předcházejících například situaci v Uherském Hradišti z minulého týdne, nelze jednoznačně říci, zda byl nepřiměřený. V případě, že osoba, dopouštějící se přestupku, úmyslně i přes výzvu strážníka v tomto jednání pokračuje, odmítne prokázat svou totožnost a, navzdory dalším zákonným výzvám a poučení, odmítá jakkoliv spolupracovat a brání se předvedení, může při něm v oprávněných případech dojít i k použití donucovacích prostředků.

Jindřich Drozd, ředitel Městské policie Kadaň

Jindřich Drozd, ředitel MP KadaňZdroj: archiv MP KadaňU zákroků v Uherském Hradišti, ani u dalších, které jsou kritizovány, jsem nebyl, nemohu se k nim tedy vyjadřovat. Video jsem viděl, není tam ale zřejmé, co předcházelo, jak se to celé událo. Určitě se ale tyto situace musí řádně vyšetřit. Bohužel, vypjatých situací v poslední době přibývá, všichni jsou už unavení, lidé i strážníci, je to těžké. Společnost je hodně rozdělená, jedni nechtějí dodržovat nic, další důsledně vše. Jsou to extrémy, navíc se objevují různé provokace. Strážníci jsou už také unavení, mají mnoho náročných služeb. Není to jednoduché, přesto jsme pořád připraveni, sloužíme, plníme úkoly, případné konfliktní situace se snažíme řešit v klidu a dobře. Taktiku zákroků u nás probíráme a pilujeme pořád, každý měsíc máme cvičení. Trénujeme to běžně, nejen nyní. Věřím, že naši strážníci jsou profesionálové a že se tady snad nic takového nestane, že vše případně vyřešíme dobře a v klidu.