„Měli jsme jet na cvičení, ale to bylo kvůli povodním zrušené. Tak jsme hledali způsob, jak pomoci," řekl Deníku velitel roty aktivních záloh z Ústeckého kraje Pavel Moravec. Podle něho je shodou okolností jeden ze záložáků i ústeckým strážníkem a svým kolegům řekl, že po několika dnech neustálých hlídek ústečtí strážníci přestávají stíhat. Protože rota je zároveň cvičená pro spolupráci s policií, nakonec se její vedení dohodlo s městskou policií.

„Využili jsme toho, že máme občanské sdružení a pomohli jako sdružení. Naše ostré nasazení by totiž musel schválit parlament," vysvětlil Moravec.

Podle něho si vojáci vzali dovolenou, protože nebyli oficiálně uvolněni. Mnozí z nich pracují. Jeden z členů jednotky je například ředitel krásnobřezenského domova pro seniory Jaroslav Marek a i další členové mají civilní zaměstnání. „Našli jsme také podporu od velení zdejší vojenské správy," dodal.

Velitel krásnobřezenských strážníků Otto Lipert tvrdí, že pomoc přišla v poslední chvíli. „Máme zde 27 lidí a ti čtyři dny pracovali nonstop. Docházely jim síly. Nástup vojáků znamenal, že jsme mohli zavést 24hodinové směny a strážníci se mohli po několika dnech dostat domů a vyspat se," vysvětluje.

Člen jednotky Petr Beneš Deníku řekl, že hlídkování bylo velmi náročné. I vojákům pak po několika dnech chyběl spánek. Podle něho ale mělo jejich nasazení smysl. „Lidé byli rádi, že nás tu vidí. Někteří dokonce nechávali své domovy odemčené, věděli, že se do nich nikdo nedostane," vysvětlil.

Nasazení záložáků v Ústí skončilo i proto, aby nabrali síly na oficiální misi. Dostali rozkaz, že o víkendu nastupují na likvidaci škod. V Ústí se nejspíše neobjevili naposledy.