Výběrové řízení na opravu prostor vyhrála společnost Insky. Nabídla cenu 4,24 milionu korun. „Součástí je i oprava podzemních parkovišť," uvedl náměstek primátora Pavel Boček. Opravu město zaplatí z pojistky, stavba totiž je proti velké vodě pojištěná.

Teprve až zde oprava povodňových škod skončí, nastoupí další dělníci, aby prostory upravili do využitelné podoby.

Dodělat

Společně prý obě akce dělat nejde. Podle náměstka Bočka město připravuje výběrové řízení na dodavatele. Vypíše ho na začátku příštího roku. „Pokud vše půjde podle našich plánů a nikdo se neodvolá, mohl by být prostor hotový na konci dubna," dodal Boček.

Zanádraží město dokončilo v roce 2011. Kromě vyhlídkové terasy, fontán a podzemního parkoviště jsou jeho součástí i kóje určené pro obchody či kavárny. Jenže jde jen o hrubou stavbu, bez podlah, instalací a dalšího nutného vybavení. To z evropské dotace, která pokryla většinu ze 170 milionů korun nutných na stavbu, město platit nemohlo. Kvůli tomu radní nikdy nenašli seriózního nájemce

Nyní se proto město chystá vše udělat ze svých peněz. Náklady odhaduje na několik milionů korun. „O tom, co zde bude, jsme se inspirovali na mnoha nádražích. Například občerstvení, kadeřník nebo cyklopoint se službami pro cyklisty," uvedl radní Pavel Dlouhý.

Město nutně prostor potřebuje obsadit. Byla to podmínka udělení dotace. Vedení dotačního úřadu v minulosti opakovaně pohrozilo, že o peníze může Ústí přijít.