Přestože pozemky nedaleko Malého Března jsou s ruinami uprostřed lesa a prakticky je nelze využít, přihlásili se ně hned dva zájemci. Pozemek o rozloze necelý jeden hektar nakonec získal soukromý zemědělec Petr Horčík, jelikož uspěl s vyšší nabídkou 450 tisíc korun.

Původní německou vesnici Vitín zemědělec odkoupil od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, na nějž byl pozemek před rokem převeden.

„Místo znám velmi dobře a mám k němu vřelý vztah. Moje hospodářství má zázemí v obci Lhota pod Pannou, což je nedaleko od Vitína. I zde bych chtěl chovat zvířata," uvádí majitel pozemku Petr Horčík.

Zemědělec nehodlá nijak stavebně do cenné lokality zasahovat ani ji nijak měnit. Výrazným změnám dokonce brání i legislativa, jelikož okolí Vitína se nachází v Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

„Stavby mi nedovoluje zákon, ale žádné ani v plánu nemám. Se správou CHKO komunikuji, ale mám zájem vybudovat maximálně salaš nebo přístřešek pro zvířata," vysvětluje Petr Horčík.

Historie VitínaPo odsunu Němců po druhé světové válce mnoho osad v severních Čechách chátralo a nakonec i zaniklo. Mezi nimi vyniká Vitín tím, že byl po odsunu prakticky jako jediný znovu osídlený. Zabydleli se tu váleční veteráni, kteří působili v armádě Ludvíka Svobody. Jenomže kvůli nezdařené výstavbě silnice Vitín jeho obyvatelé v šedesátých letech opustili. V současné době stojí v lokalitě částečně zachovalé obvodové zdivo původní zástavby a nejdéle odolává bývalý hostinec Frohe Aussicht. Vitín byl v minulostí známý svými hrušňovými a švestkovými sady, jejichž plody se vyvážely lodí po Labi až do Hamburku.