Není to poprvé. A ani na jediné zastávce. Třeba na Skřivánku v Bělehradské ulici je podle místních lidí rozbitá skleněná tabule už půl roku.

A v Neštěmicích u Květu prý dokonce rok. „Je tu jedna tabule pryč a ty ostatní jsou zaplivané, špinavé. Provozovatel přístřešky neudržuje. Město by mu, když se nestará, mělo vypovědět smlouvu," myslí si Eliška Cesarová.

„Ústeckou specifikou jsou hlavně plivance na sklech zastávek, v jiných městech to tolik nepozorujeme," uvedl  František Tomka z euroAWK Tomka, která má zastávky pronajaté.

„Nejlepší by bylo vrátit původní betonové. Stačilo je trochu očistit a mohly sloužit dál. To by ale městu muselo jít víc o lidi než o nosiče reklam," dodala Cesarová.

Celkem 122 ústeckých zastávek městské hromadné dopravy pronajalo město před dvěma roky pražské firmě euroAWK. Ta má podle smlouvy do konce letošního roku instalovat na 105 z nich nové skleněné přístřešky. Zatím jich má hotových 58. Nyní s městem řeší co dál.

Už při instalaci prvních přístřešků se proti novým zastávkám zvedla vlna nevole ze strany uživatelů MHD. Do miniaturních budek se totiž skoro nikdo nevešel. Město vzápětí pár nejfrekventovanějších zastávek přehodnotilo a dohodlo s firmou jejich zvětšení přidáním modulů.

Ani dnes není na programu konec bourání starých zastávek. Alespoň však město slíbilo úpravu seznamu přístřešků, které by ještě měly padnout.

Počty zastávek:
- Město Ústí pronajalo firmě euroAWK 122 zastávek
- Nové přístřešky by měla postavit na 105 z nich
- Zatím jich instalovala 58
- O zbývajících 47 se ještě jedná, město chce seznam upravit

Jak již dříve řekl starosta Severní Terasy Josef Macík, budou se snažit zachovat ty, které nejsou v havarijním stavu a lidé si výměnu nepřejí.

Letos nepadla ani jedna stará zastávka. „Čekáme, jak se město rozhodne," potvrdil František Tomka. Odmítá, že by se o již instalované přístřešky nestarali. Zničené prý opravují, jen jsou prý ničitelé až moc rychlí. „Rozbité přístřešky zajišťujeme tak, aby nebyly nebezpečné. Není únosné objednávat nová skla každé zvlášť. Objednávky děláme, když se shromáždí požadavků více. Už jsme opravili 20 zastávek," řekl Tomka.

K jejich čistotě poznamenal, že stěny myjí každý měsíc a jednou za půl roku čistí i střechy a okapy. „Bohužel někteří lidé se neumějí chovat. Kolega úklid osobně prověřoval, vše bylo v pořádku. Už druhý den ale byly mnohé přístřešky zase špinavé," tvrdil Tomka. Dodal, že i vandalové a zloději jsou čím dál drzejší. Jeden, jehož přistihli v akci se šroubovákem v ruce, prý přiznal, že chtěl skleněné tabule použít na stavbu skleníku.