Zatímco v Trmicích zůstává městská rada v podstatě stejná, ve Velkém Březně se kompletně obměnila. V Chlumci se dokázala domluvit dvě konkurenční hnutí, od kterých to většinou nikdo nečekal.

Největším šokem je vládnoucí koalice ve Velkém Březně, kde se dohodla hnutí Občani Velkého Března a Valtířova se SNK 2018, aby společně uspořádala menší revoluci. Svrhla vítěznou ODS a obsadila kompletní obecní radu.

„Priority se v podstatě nemění. Musíme rozvíjet obec, zdravotnictví a bydlení. Jak byty, tak vodovod i kanalizaci chceme udržet v majetku obce,“ dodal nový starosta Karel Jungbauer (OVBV).

NEČEKANÉ SPOJENÍ

Celá městská rada se obměnila v Chlumci, zůstal jen starosta Roman Zettlitzer z hnutí JsmePRO! Chlumec. Pro mnohé překvapivě si ke spolupráci vybral konkurenční Nezávislé exstarosty Petra Maxy. Je zde totiž téměř veřejným tajemstvím, že obě tato politická uskupení se příliš nemusí.

Podobně překvapivě vyznělo obsazení postů v městské radě, do níž sám Maxa neusedl, spokojil se s postem předsedy finančního výboru a křeslo radní přenechal své kolegyni Miroslavě Preisslerové.

Starostkou Neštěmic zůstává Yveta Tomková.
V Neštěmicích se rozštěpilo ANO, starostkou zůstane Yveta Tomková za Vaše Ústí

„Složení rady je podle mě stabilním kompromisem a věřím, že se nám postupně podaří plnit program ve prospěch Chlumce. Jsme soupeři ve volbách, nikoli osobní nepřátelé. Umíme se věcně dohodnout,“ řekl někdejší starosta.

Maxa chce zároveň jako předseda finančního výboru rozkrýt financování drahé přestavby kulturního domu a kina za 60 milionů korun. „Opět to Chlumec zadlužilo. Prověřím i zakázky udělované bez výběrových řízení,“ pokračoval Maxa.

Místostarostou si zastupitelé zvolili Zbyňka Špičku. Zbývající místa ve vedení obsadili Ludvík Rellig za JsmePRO! Chlumec a Petr Vodňanský z Chlumecké alternativy. Sám Zettlitzer pro další členy rady paradoxně nehlasoval. „V radě po výrazné obměně v podstatě nikdo další nezůstal. Složení koalice bych dál nekomentoval,“ řekl.

Eva Outlá, bývalá starostka Střekova, skončila v opozici.
Náhradník v čele. Nový starosta Střekova se původně do zastupitelstva nedostal

Starostkou Trmic zůstává i v dalším volebním období Jana Oubrechtová (STAN), podobně místostarostou Tomáš Kupec (PRO Zdraví a Sport). Zdejší koalice chce pokračovat například ve výstavbě rodinných domů v Koštově pro mladé rodiny. K dalším prioritám patří přístavek mateřinky.

„Potřebujeme, aby svou kapacitou vyhovovala zákonným normám. Hotový je projekt a čekáme na dotaci. Ve hře máme projekt na stavbu nové tělocvičny a jídelny pro základní školu. Bude to ale nákladná, 100milionová investice, takže budeme shánět dotace,“ přiblížil Kupec.

OPOZICE BUDE BDÍT

Radu opustila sociální demokratka Vlasta Součková, zůstala ale součástí koalice. Kromě Michala Žaluda (PZS) a Petra Fonderfona (STAN) usedne mezi radní ještě Lubomír Fajmon coby inspektor veřejného pořádku.

Opozice nad staronovým uspořádáním na radnici příliš nejásá. Například čerstvý předseda kontrolního výboru Milan Reichel z hnutí Otevřená radnice poznamenal, že ho výsledek koaličních jednání vůbec nepřekvapil. „Jsme ta menší skupina, ale snad k sobě při prolnutí programových myšlenek občas najdeme cestu. My také dokážeme přijít s dobrými nápady ve prospěch Trmic,“ podotkl.

Jeho kolega a lídr Otevřených Karel Hainz jen dodal, že v patnáctičlenném zastupitelstvu sedm hlasů na většinu nestačí. Prý budou bedlivě sledovat, co se bude ve městě dál dít. „To ostatně bývá hlavní úkol opozice,“ myslí si opozičník Hainz.

Krajský soud v Ústí nad Labem.
Krajský soud zamítl stížnosti na volby v ústeckém okrese