Ceny pro příští rok oznámila Severočeská vodárenská společnost (SVS) ve středu 30. listopadu. Podraží vodné, tedy samotná dodávka pitné vody, i stočné, čili platba za odvod a vyčištění.

„Zvýšení cen obou služeb se meziročně drží na 13,9 procentech a zdaleka nekopíruje trend násobků částek, které domácnosti vynakládají na ostatní životní potřeby,“ uvedl mluvčí SVS Mario Böhme. Podle něj se dalo kvůli inflaci a rostoucím cenám energií a pohonných hmot očekávat ještě výraznější zdražení.

Lidé z Ústeckého a Libereckého kraje zaplatí od 1. ledna 2023 za dodání 1000 litrů pitné vody a za odvedení a vyčištění stejného množství odpadní vody 128,11 koruny včetně DPH.

Teplárna. Ilustrační foto
Teplo výrazně zdraží! Teplárny v Ústeckém kraji už chystají nové ceníky

Letos stojí vodné a stočné za 1000 litrů pitné vody, tedy metr krychlový čili kubík, celkem 112,45 koruny. Jde tedy o zdražení o 15,6 koruny na kubíku. V roce 2021 byla cena SVS 104,77 koruny za kubík.

„Lidé očekávali, že voda, podobně jako elektřina, plyn, benzin nebo jiné zboží každodenní spotřeby, rovněž skokově podraží. Nestane se tak. Vodné a stočné se zvýší opravdu jen o kapku. SVS ctí zásadu, že cena vody nesmí překročit strop v rámci takzvané sociální únosnosti. Ta zjednodušeně říká, že byste za vodu neměli zaplatit více, než jsou dvě procenta průměrných příjmů domácností s průměrnou spotřebou. Takže ačkoliv za elektřinu si domácnosti připlatí třeba až pět tisíc korun měsíčně navíc, u vody to bude pouze 150 korun. A to je, myslím, dobrá zpráva pro všechny domácí rozpočty,“ doplnil generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Ilustrační snímek.
Trh s nemovitostmi zamrzl. Lidé váhají se změnou bydlení, bojí se cen energií

Podle starší analýzy Severočeských vodovodů a kanalizací za rok 2019 byla průměrná denní spotřeba vody na osobu zhruba 89 litrů. To při ceně stanovené pro rok 2020, čítající 98,91 koruny za vodné a stočné včetně daně, činilo 8,80 koruny na osobu a den.

Severočeská vodárenská společnost je největší vodárenskou společností v České republice a zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 1,1 milionu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Akcionáři SVS je
458 měst a obcí. Od 1. ledna 2019 je SVS 100% vlastníkem provozní společnosti SčVK. Rozsah majetku SVS na území dvou krajů je 63 úpraven vody, 965 vodojemů, 9077 km vodovodů, 187 čistíren odpadních vod a 4045 km kanalizace.
Zdroj: SVS