Řada profesí vyžaduje vlastnit řidičský průkaz minimálně na osobní auto skupiny B. V Ústí nad Labem nabízejí autoškoly získání oprávnění zhruba od 5,5 do 12 tisíc korun.

Jednou z autoškol je například Autoškola Disk. „Každý uchazeč u nás musí absolvovat třicet šest hodin teorie a dvacet osm hodin jízd. Cenu ale máme velmi přijatelnou, protože se do ní promítají úspory za auta na plyn, která máme," vysvětlil majitel Jiří Petružálek.

Čtěte také: Nohama studenti pletli i za střízliva

Jak vybírat• Je dobré dát nareferenceod známých nebo z internetu.
• Důležitá je takédélka kurzu. Každý začátečník si musí zažít určité návyky, což vyžaduje čas.
• Nízká cena za kurz nemusí věstit kvalitní a dostatečnou výuku.

Ústecký dopravní podnik ve své autoškole nabízí získání řidičského průkazu skupiny B za 7 250 korun. „Je pravdou, že jsme trochu dražší než ostatní. Za to ale nabízíme jistotu, že učitel nepustí uchazeče ke zkouškám, dokud nebude opravdu připravený. Pokud by je nesložil, je to naše ostuda," řekl František Chlada z dopravního podniku.

Nejdražší z pohledu ceníku je Autoškola All. Ta nabízí cenu kurzu od 6 do 12 tisíc. „Záleží na délce kurzu a na jakém autě probíhá výcvik," uvedla Tereza Píšková.

Jan Pechout z ústeckého BESIP teamu radí vybírat autoškolu podle referencí od známých nebo z internetu. „Každý, kdo se učí řídit auto, si musí zažít určité návyky, což vyžaduje čas. Navíc jsou autoškoly, které se spoléhají, že uchazeč už v minulosti auto někde řídil a něco zná," dodal Jan Pechout.