Bez střechy nad hlavou v Ústeckém kraji žije 3 825 lidí. V celorepublikovém srovnání to region řadí do poloviny žebříčku. Alarmující je ovšem množství lidí, kteří žijí v neobyvatelných bytech, squatech, hrozí jim vystěhování a ztráta vlastního bydlení.

V kraji jich je přes 14 tisíc, což je hned po Moravskoslezském kraji s necelými 28 tisíci nejvíc v Česku.

Aktuální čísla přinesl unikátní výzkum o bezdomovectví, který si nechalo zpracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. V Ústeckém kraji je však lidí bez domova ve skutečnosti daleko víc. Ústí nad Labem, Děčín a Žatec se totiž do průzkumu nezapojily.

Kontroly v terénu

V Ústí nad Labem je podle městské policie oficiálně bez domova přibližně deset lidí. Ještě loni jich bylo o 25 víc. Další desítky lidí, které nikdo nepočítá, ale bydlí ve squatech či v nevhodných podmínkách. K nízkému počtu bezdomovců v ulicích přispívají hlavně pravidelné terénní kontroly sociálních pracovníků a strážníků.

„Jedním z důvodů je ale i to, že bezdomovci migrují do Prahy," podotýká Kateřina Ryšánková, zástupkyně vedoucí azylového Domu Samaritán Oblastní charity v Ústí nad Labem.

„Pohyb bezdomovců neustále monitorujeme. Vozíme jim svačiny, rozdáváme teplý čaj a polévku. Dostávají také letáky s informacemi, které organizace jim pomohou," dodává zástupce vedoucího Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný.

Bezdomovci v ČR - Ústecký kraj.

V Děčíně je podle mluvčí magistrátu Markéty Lakomé zhruba deset bezdomovců. O dalších ale město nemusí vědět. Vůbec největší koncentrace lidí bez domova a lidí, kterým hrozí život na ulici, je v regionu podle průzkumu ministerstva na Šluknovsku.

Dluhy a exekuce

Podle Jiřího Škody z ústecké univerzity je bezdomovectví problém hlavně velkých měst. „Úzce také souvisí s nezaměstnaností. Může mít i subjektivní příčiny, jako je alkoholismus," upozorňuje Škoda.

Jeho slova potvrdil i samotný průzkum. Kromě závislosti na alkoholu a nezaměstnanosti jako nejčastější příčinu bezdomovectví v Ústeckém kraji označil zadlužení. To je nebezpečné hlavně pro seniory, kterých je v kraji bez domova skoro dvě stě.

Dál jich ale přibývá. Jen loni důchodci v Ústeckém kraji čelili dohromady 70 tisícům exekucí, většina přitom nesplácí jen jednu, ale hned deset pohledávek.

Chybí byty se sníženým nájmem

Bezdomovcům nejčastěji pomáhají sociální pracovníci. Řada obcí v průzkumu ale upozornila na to, že v kraji chybí nízkonákladové bydlení se sníženým nájmem a obecní byty.

„Stát by měl zajistit výstavbu bytů nejen pro osoby, které jsou bez příjmů a závislé na sociálních dávkách, ale také pro lidi s minimální mzdou, kteří si nemohou dovolit vysoký nájem," cituje výzkum jednu ze sociálních pracovnic v odpovědi na otázku, co je třeba zlepšit.

Průzkum probíhal v loňském roce. Ministerstvo oslovilo 227 obcí s rozšířenou působností, aby získalo aktuální údaje o prevenci, výskytu a řešení bezdomovectví. Dotazník měli vyplnit sociální pracovníci včetně sociálních kurátorů a dalších zaměstnanců, kteří se zabývají problematikou bezdomovectví a dostupnosti bydlení.

V Česku je zhruba 68,5 tisíc bezdomovců. Ztrátou bydlení je ohroženo dalších 120 tisíc lidí.

Bezdomovci v Ústeckém kraji Celkem 3 825
ženy 896
mladí do 18 let 443
senioři 182