Na sousedské slavnosti se mohli stavit obyvatelé sídliště, rodiče s dětmi, zkrátka kdokoli, kdo se chtěl dozvědět, co se u nás děje, posedět, popovídat. Od loňska nám toho hodně přibylo - pískoviště a hrací domek pro děti, bylinková spirála, společný zeleninový záhon a další. Veřejnost ochutnala zeleninu ze zahrady, např. kedlubny nebo výborné pečivo našich členek. Děti mohli vyzkoušet novou prolézačku, 7mi metrovou žížalu. Natírali jsme tabuli na malování křídami pro děti. Vařili jsme ve skautském kotlíku. Trénovali jsme trpělivost při woodkopfu. Opékali buřty.

Přijeli naši kolegové z Německa, se kterými si v rámci projektu Urban gardening bez hranic/ Urban gardening ohne Grenzen financovaného Evropskou unií, z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu přeshraniční spolupráce Euroregionu Elbe/ Labe vyměňujeme zkušenosti. Tentokrát nám přijeli pomoci, protože v našem spolku je málo mužů a společně jsme postavili během soboty a neděle krásný zahradní domek. Někteří z nás pak na zahradě přespali ve stanech, což byl pro děti super zážitek. Noční život u nás na komunitní zahradě je překvapivý - bydlí zde totiž netopýři a sýčci, takže jejich zvuky se mísily s bzučením trolejbusů. Taková naše speciální romantika.

Chovatelce koní z Ústí nad Labem, která má zahradu v Litoměřicích, ukradl někdo před týdnem malé hříbě.
FOTO: Žádné nepřátele nemám, říká chovatelka ukradené kobylky

Téma využívání veřejného prostoru občanskými skupinami, sucha ve městě a ošetřování zeleně na sídlištích či environmentální výchovy je do praxe převáděno na komunitní zahradě Žížaly na terase. Na naše reálné problémy a úspěchy se přišla na slavnost zeptat poslankyně parlamentu ČR Eva Fialová, kterou zajímaly konkrétní detaily: jak se dělíme o práci, kdo se stará o propagaci, jak vše financujeme atp. V rozhovoru s výkonným ředitelem Euroregionu Elbe / Labe, Ruedigerem Kubschem jsme prodiskutovali program na podporu komunitních zahrad města Drážďany, přičemž některá opatření jsou aplikovatelná v českých podmínkách a v Ústí nad Labem.

V závěru programu jsme vystoupali na Erbenovu vyhlídku a při pohledu na město plánovali, na jaká další zajímavá místa v Ústí nad Labem. Příště se také vydáme na návštěvu našich saských přátel.

Marta Šašková