V provozovně, která je oblíbená pro svůj noční provoz, našla kontrola v chladících vitrínách a v přípravně potraviny s prošlou dobou spotřeby.
Byly uložené v chladící technice při nevhodných skladovacích teplotách a bez jakéhokoliv označení datem otevření a datem spotřeby. Nebyla zajištěna jejich sledovatelnost.
Podle kontrolní zprávy šlo o 8,86 kilogramu výrobního salámu a kuřecí nářez v množství 1,5 kg s prošlou dobou spotřeby. Při nevhodných teplotách byl skladovaný zelný salát v množství 6 kg, majonézový dresink 8 kg, strouhaný sýr Balkán 0,5 kg.
ODBORNÁ LIKVIDACE ZKAŽENÝCH POTRAVIN
Bez dokladů o původu potraviny a nevhodně skladovaný byl zamražený sýr Balkán 8 kg a sýr cihla Eidam 1,5 kg.
Majitel provozovny dostal nejenom finanční postih, ale bylo mu uloženo potraviny, které nejsou bezpečné, zlikvidovat.
„Nelze to jen tak vyhodit do kontejneru, likvidaci musí dělat odborná firma. Což podnikatel zajistil. My jsme v pondělí kontrolu zopakovali a vše bylo v pořádku," sdělila Zuzana Lišková, vedoucí oddělení hygieny výživy ústeckého územního pracoviště.
Jak dodala, podobná zjištění nejsou při kontrolách příliš častá. „Už jsme dlouho takový případ neměli. Nedovedu posoudit, zda je to tím, že se podnikatelé snaží mít vše v pořádku, nebo mají jen štěstí," uvedla.
NEDOSTATKY U VELKÝCH I MALÝCH PRODEJCŮ
Majitel Shadab Shahid Siddiquee nedostatky komentovat nechtěl. Potvrdil, že u něj kontrola v pondělí opakovaně byla. „Měli jsme jen poruchu na teplé vodě. To jsme opravili, jinak je vše v pořádku, paní hygienička nám na to dala papír," ukazoval kontrolní zprávu.
Kvalitu potravin kontroluje i Státní zemědělská a potravinová inspekce. V poslední době našla nedostatky nejen ve velkých obchodech, ale i v malých provozovnách.
Objevila třeba zkažená vína v Neštěmicích i na Masarykově ulici a v Hostovické ulici prodávali mák se zbytky pesticidu. Bližší podrobnosti jsou na potravinynapranyri.cz.