Šestiletá Sabina i její maminka Michaela Petrová mají těžký život. Dívka odmala trpí plicní obdobou cystické fibrózy. Zdědila ji po obou rodičích.

SAMOSTATNÉ WC

„Zjistili jsme to v pátém měsíci života dcery. Máme přísný režim. Při běžném nachlazení mám roušku, nemohu ji ohrozit. Odpady proléváme dezinfekcí, v potravinách nesmí být plísně. Dcera se vyhýbá loužím, odstáté vodě," říká matka.

Doma nemá Sabina ani živé květiny, straní se zvířat. V 1. třídě ZŠ Vinařská, kam v září nastoupí, bude používat jen papírové ručníky. Škola jí dokonce zřídí samostatné WC. „V tom nám ředitel Květoslav Kolařík vyšel vstříc," je spokojená matka Sabinky.

„Ve škole jsme stále postaveni před problémy, které je třeba řešit. Před měsícem se nám rozbil robot v jídelně, máme tu dítě s poruchou učení i jiné s cystickou fibrózou. Vše je třeba řešit. Já se domnívám, že to zvládneme," soudí Kolařík.

Den otců se v neděli konal ve Vaňově.
FOTO: Chlapi vzali děti a vyrazili na Den otců do Vaňova

Do školy se Sabina těší. Kvůli nemoci nemohla chodit do školky, konečně získá kamarádky. Má ráda člověče, nezlob se, pexeso, kreslení, fotbal či basket, který hrála. Ráda chodí s bráškou Sebastianem na hřiště, miluje pečení s babičkou. K moři se těší, navštěvovat bazény a rybníky tu kvůli nemoci nesmí. Miluje slaná jídla, sůl je pro ni důležitá.

„Dcera neví, co její nemoc obnáší. Ale ví, jak se chránit," řekla matka. „Je těžké najít správnou hranici mezi strachem, péčí matky i touhou dívky dělat co jiné děti," soudí Jitka Rydvalová z vaňovské Dětské skupiny Mozaika. Ta vyhlásila sbírku na dezinfekci pro Sabinu. Telefon má 733696 300.

Cystická fibróza Při cystické fibróze plic se postiženému hůře dýchá. Postihuje i systém vykašlávání škodlivin a prachu z plic. Selhání plic je jednou z hlavních příčin smrti.