Výnosy jsou podobné jako loni. Nižší jsou výnosy u řepky. Přetrvávající sucho sice přeje sklizni, ale začíná se projevovat na kukuřici a slunečnici. Komentář k zveřejněným údajům ministerstva zemědělství poskytl předseda krajské agrární komory Jaroslav Brožka.

Kombajny už posekaly všechen ječmen ozimý. Průměrný výnos činí 5,85 tuny na hektar, průměrný výnos v celé ČR je 5,47 tuny na hektar. „Minulý týden se posekalo v produkčních oblastech to hlavní z pšenice ozimé a ječmene jarního, řepka je prakticky sklizená," shrnul Brožka.

Průměrný výnos u pšenice ozimé je 6,05 tuny na hektar. „Kromě těch oblastí, které jsou úplně uschlé někde na Lounsku a částečně na Litoměřicku, mohou být zemědělci spokojeni," řekl.

Nedostatek vláhy

Horší je srovnání u řepky, kde byl loni výnos v kraji 3,9 tuny na hektar a nyní je zhruba 3,6 tuny na hektar. „Dá se říci, že to není až taková tragédie, jak jsme předpokládali," dodal Brožka.

Farmáři předpokládají, že během týdne se jim podaří se sklizní výrazně postoupit. „Samotné sklizni počasí přeje, u kukuřice a slunečnice, které se sklízejí později, se ale začíná projevovat absolutní nedostatek vláhy. Za celý červenec spadlo pouze osm milimetrů," řekl Brožka.

Ve vysokých teplotách si zemědělci musí dávat pozor nejen na dostatek tekutin pro řidiče starých nákladních aut a traktorů, které nemají klimatizaci. Velkým rizikem jsou i možné požáry zaviněné suchem. „Pro kluky na polích je to náročné i v kombajnu s klimatizací. Denně v něm sedí 12 až 13 hodin, a to už trvá tři týdny," řekl Brožka.