Obojí záleží na prioritách, jež zvolí nový ředitel zahrady. Toho tu očekávají s napětím.

Nový ředitel nastoupí v březnu

Uchazeči na tento post měli své přihlášky podat do 9. ledna. S předpokládaným nástupem k 1. březnu. „Podle poslední informace, která se k nám donesla, dorazilo pět obálek," poznamenala mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Lachtan Moritz byl jedním z nejoblíbenějších zvířat v zoo. Svědčí o tom i svíčky, které jeho fanoušci zapálili na improvizovaném pietním místě u bazénku.

„Ono se při jeho cvičení zdálo, že to je takový mazlíček. Ale to není pravda. Byl to pěkný nervák," vzpomínala na Moritze jeho ošetřovatelka Eva Hejduková.

„Když hned nedostal rybu při krmení, tak třeba okusoval stoličku. Dokázal by i pokousat, když se na jídlo vrhnul," líčila.

Tuleni jsou klidnější

Nemůže prý říci, jestli býval učenlivější, či chytřejší než jiní lachtani. Uměl ale mnohem víc kousků než zdejší tuleni.

„Ti jsou mnohem pomalejší a klidnější. Nechtějí toho dělat tolik. Kdo ví, třeba by to zvládli, ovšem takové kousky jako lachtan asi ne," zamýšlela se ošetřovatelka Hejduková.

Lachtani vyžadují velké množství vody, dostatek mořských ryb správné velikosti. Což platí i o tuleních.

Baští nasolené ryby

„Sežere klidně i deset kilo, tuleni patnáct. Ryby musíme nasolovat, protože tady plavou ve sladké vodě a oni sůl potřebují k čištění očních kanálků," jmenovala namátkou.

Potravní dávka lachtana přijde přibližně na 430 korun denně. Tedy průměrně asi 157 tisíc ročně. „Chtěli bychom dalšího lachtana. Je to pro návštěvníky atraktivní. Chovali jsme je od roku 1988," dodala.