Nedávná studie vědců ČZU potvrdila, že lovečtí psi mění tóninu štěkotu podle toho, s jakým zvířetem přijdou do styku. Je to v myslivosti opravdu běžné?
Ano, platí to. Zpravidla je štěkot na divočáka hluboký a v kratších intervalech. Oproti tomu štěkot na srnčí bývá pisklavý, trochu ječák a setrvačnější.

A k čemu je to užitečné?
Pokud máte loveckého psa, který, jak říkáme, hlásí, je to pomocník k nezaplacení. Při společných lovech dá vědět lovcům, jaká zvěř se v jeho okolí pohybuje. A oni se mohou připravit, protože lov každé zvěře je odlišný, mohou si třeba přebít střelivo.

Štěkot psů při hlášení různých druhů zvěře se liší, zjistili vědci
Štěkot psů při hlášení různých druhů zvěře se liší. Nejvýrazněji u divočáka

Je štěkot k užitku i při individuálním lovu?
Samozřejmě. Zvlášť užitečné je to při dosledech ulovené zvěře. Pokud pes zhasnutý kus spolehlivě hlásí, můžete ho pustit na volno a nechat pracovat. Až kus najde, dá vám hlasem vědět. Objevují se názory, že s nástupem GPS to není potřeba, protože psa vidíte na zařízení. Ale ne vždy má člověk zařízení u sebe, ne vždy funguje.

Říkáte, pokud hlásí. Štěkání na zvěř tedy není u všech loveckých psů automatické?
Není. Hlášení zvěře mají psi dáno do genetické výbavy a bývala to samozřejmost. Ale chov se mění. Lovecká plemena si pořizují i majitelé, kteří je pro práci nevyužívají, a tak se tato vlastnost v některých liniích ztrácí. Pokud pes vidí zvěř jen náhodně a třeba až ve dvou letech, pravděpodobně se spíš lekne, než aby aktivně hlásil.

Ošetřují to nějak pravidla chovu loveckých psů?
Lovečtí psi mají chov zpravidla podmíněný složením takzvané zkoušky z výkonu. A hlášení zvěře zkušební řád řeší, třeba přisouzením lepší známky v jednotlivých disciplínách. Nemusí to být ale vždy podmínka pro složení zkoušky. Přesto u některých plemen bez hlasu není možné psa uchovnit, přestože zkouškami prošel. Třeba plemeno německého křepeláka. Opakem jsou zase retrieverové, kteří se kromě lovecké praxe využívají dnes hodně i jako asistenční psi, a tato vlastnost se u nich nevyžaduje.

Středisko Helppes pomáhá už 20 let
Psi jako pomocníci: Rotvajler ženu opatroval, bernardýn podpíral

Dá se štěkání psa nějak naučit, posílit?
Určitě a už od štěňátka to je vhodné učit. Může se hecovat na povel, za štěknutí pamlskem odměnit. A brzy pochopí, co se po něm chce. Povzbuzuje se u toho povelem „Hlas“. Trikem je i pověšení třeba zajíce do výšky, který psovi voní a snaží se na něho dostat. Nedosáhne a v rozčilení začne štěkat. Pak je nutné chválit, pamlskovat. Pomáhá také přítomnost druhého psa, který hlasí a pro toho druhého je učitelem a zároveň konkurencí.

Štěkot psů je zrovna něco, co lidé v jejich okolí úplně nemilují. Je vhodné loveckého psa v některých situacích usměrnit, nebo to může ve výcviku uškodit?
Jak v které situaci. Pokud vidí zvěř nebo hlídá, je to něco jiného, než když doma štěká a vyje jak na lesy. Nebo když štěká na lidi v okolí. To není lovecký pud, to je jen nevychovanost. A usměrnění je rozhodně namístě.