„Podle odborných studií byl strach z hlučných zvuků zaznamenán minimálně u 23 procent psů, přičemž některá plemena se jevila méně citlivá (boxer, naháč, doga). Míra strachu přitom rostla se stářím pejska,“ upozornila veterinářka společnosti PetCenter Marie Kadeřávková.

Jak připravit zvíře na hlučný příchod nového roku? Polovičním úspěchem může být únava. Psa vezměte na dlouhou procházku ještě předtím, než venku začne apokalypsa. To platí i v případě, pokud venčíte kočku. Pokud jsou mazlíčci zvyklí žít venku, vezměte je na Silvestra dovnitř.

Kočkám, které se nemají kam vrátit, mohou teplo poskytnout motory aut, které po jízdě ještě nevychladly
Úkryt pod kapotou. Kočky v zimě hledají teplá místa, může je to stát život

Je také zapotřebí zkontrolovat všechny díry v plotě a branky. Ve stresu se totiž děje nejvíce nehod. Řada zvířat v panice utíká a může se ztratit nebo skončit pod koly aut. Dávat pozor je třeba také při otevírání dveří. Pokud nemá váš mazlíček na obojku vaše telefonní číslo, zvažte pořízení alespoň známky. Právě o silvestrovské noci se totiž zaběhne největší počet psů.

Kromě zabezpečení rizikových únikových cest odborníci doporučují snížit hladinu hluku zavřením dveří a oken, zatažení závěsů pak ztlumí záblesky. Pro jistotu také ukliďte všechny nebezpečné předměty, které by zvíře mohlo rozbít nebo převrhnout a poranit se.

Blíží se konec roku a s ním spojené hlučné silvestrovské oslavy. Petardy, rachejtle a dělobuchy děsí nejen volně žijící zvířata, ale také domácí mazlíčkyPetardy, rachejtle a dělobuchy děsí nejen volně žijící zvířata, ale také domácí mazlíčkyZdroj: Shutterstock

„Není od věci nechat puštěnou televizi. Ve vysílání se hluk zvenku částečně ztratí. Rozhodně nebraňte svému psovi v projevech strachu a netrestejte ho za kňučení nebo případnou loužičku. Naopak: dopřejte mu ten největší komfort. Někdy pomáhá i těžká deka, pod kterou se pejsek schová. Projevy strachu však ani nepodporujte přílišným utěšováním,“ radí veterinářka.

Bandáž proti stresu 

U psů může pomoci bandáž nebo úzké tričko přes hrudník, což má u většiny psů antistresový účinek. Možné je také psa zaměstnat plněním úkolů nebo hrou.

Pokud je zvíře z novoročních oslav ve velkém stresu, je možné mu pomoci i u veterináře. „Je možné zakoupit nějaký produkt ke zklidnění. Prosím, pozor, rozhodně ne žádná sedativa, jako je sedalin, která zvíře paralyzují. V tomto stavu totiž pejsci prožívají stejný strach, jen se nemohou hýbat,“ upozornila Kateřina Zikmundová ze spolku Za práva zvířat.

Stehlík obecný
Záchranné stanice trápí nedostatek financí. Spustily vánoční kampaň

První den nového roku mají útulky a depozita nejvíce práce. Po Novém roce se pohřešují v Česku i desítky psů. Stejně jsou na tom záchranné stanice, které vyrážejí k poraněným divokým zvířatům. Pokud takové zvíře najdete, obracet se můžete na centrální dispečink záchranných stanic na lince 774 155 155.